روز گذشته صحن علنی مجلس در حالی شروع به کار کرد که سهامداران و مالباختگان موسسه مالی ثامن الحجج و پدیده شاندیز در مقابل ساختمان مجلس تجمع کرده بودند. حتما میدانستند، وزیر کشور برای پاسخ به سوال مصطفی کواکبیان درباره کش دار و لاینحل شدن ماجرای پدیده شاندیز به صحن عنلی آمده است.
در طی این سوال، مجلسیان در برابر صحبتهای رحمانی فضلی قانع نشدند و به او کارت زرد دادند.
مقصودی سخنگوی شوراها و امور داخلی کشور گزارش کمیسیون متبوع خود را در رابطه با سوال نمایندگان قرائت کرد. وی با اشاره به این سوال مشترک اعلام کرد علت عدم پیگیری جدی به وضعیت سهامداران پدیده شاندیز سوال این دو نماینده بود که در اجرای ماده 209 آیین نامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه مورخ 15 تیرماه سال 95 هیئت رئیسه مجلس بررسی شد. مقصودی اظهار کرد: طی جلسات پرسش و پاسخ در کمیسیون شوراها کواکبیان از پاسخ وزیر در رابطه با اقدامات انجام شده برای حل مشکل سهامداران پدیده شاندیز قانع نشد لذا سوال به صحن علنی ارائه شد.
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در جلسه علنی دیروز بیان کرد: بنده نماینده تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی هستم اما به دلیل آنکه دغدغه پدیده شاندیز موضوعی ملی است، آن را مطرح کردم. وی با بیان اینکه چرا از وزیر کشور در رابطه با پدیده شاندیز سوال کردهام گفت: زیرا رحمانی فضلی رئیس ستاد تدابیر ویژه و رئیس شورای امنیت کشور است و همچنین این سوال یک سوال ملی است. 15 نفر از نمایندگان تهران زمانی که برای بازدید به پلیس فتا رفته بودیم آنها اعلام کردند موضوع پدیده حجم بسیار زیادی را از فضای مجازی اشغال کرده است.
کواکبیان اذعان کرد: در زمان برگزاری نمایشگاه مطبوعات حدود 80 اتوبوس قرار بود به این نمایشگاه آمده تا ما را ببینند که شاید مشکلشان حل شود. وی با تأکید بر اینکه اگر مشکلی در آینده پیش بیاید دیگر نه موضوع فتنه و نه انحراف در میان است اظهار داشت: اینها مردمی عادی هستند که دغدغه دارند، برخی از خانواده سرمایهگذار در شرکت پدیده کارشان به طلاق کشیده شده است. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: حتی یک خانواده قاتل 100 میلیون پول را در شرکت پدیده سرمایهگذاری کرد تا بتواند پول خانوادگی مقتول را بدهد اما اکنون که دستش به هیچجا نمیرسد خانواده مقتول اعلام کرده اگر پول را ندهند حکم اعدام را اجرا خواهند کرد.
مصطفی کواکبیان به عنوان نماینده سوالکننده از وزیر کشور در توضیح سوال خود، گفت: یکی از مسائل مهم در طول 4، 5 ماه گذشته برای بسیاری از نمایندگان مشکلات پدیده شاندیز بوده است به طوری که نمایندگان روزانه 40 تا 50 پیامک مردمیرا در این خصوص دریافت میکنند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: ورود من به این موضوع سیاسی و غرضورزی شخصی نیست بلکه طبق فرمایشات امامحسین(ع) هدف از ورود امر به معروف و نهیازمنکر است البته جزو سهامداران پدیده شاندیز نیستم و با بررسیهای صورت گرفته و مراجعات مکرر مردمیاین سوال را از وزیر کشور مطرح کردم.
والا به قیافهام میخورد از کندی روند توسعه سیاسی از تاخیر در ارائه لایحه جامع انتخابات و یا املاک نجومی شهرداری که زیر نظر وزارت کشور است سوال کنند اما به خاطر پیشگیری از بروز مسال امنیتی این سوال را مطرح میکنم.
کواکبیان گفت: مشکلات در پدیده شاندیز بسیار عمیق است البته این پدیده شوم مربوط به دولت قبل است و در آن زمان مجوز 380 هزار متر مربع زیربنا برای احداث گرفته شد اما بالای یک میلیون وصد هزار متر مربع ساخته شد و هیچکس در مقابل این تخلف واکنشی نشان نداد ضمن اینکه جدای از مشهد بیش از 900 هزار متر مربع نیز در کیش ساخته شده است که 136 هزار نفر سهامدار هستند.
وی با بیان اینکه صدا وسیما بیش از 17 میلیارد تومان برای تبلیغ این شبکه پول دریافت کرده است و باید گفت صداوسیما معاونت در جرم داشته است گفت: ما انتظار حل مشکل را داریم و با توجه به اینکه این شرکت دارای 30 هزار نفر کارمند است بنابراین با توجه به مصوبات ستاد تدابیر ویژه برای حل مشکلات پدیده شاندیز باید این موضوع را در اسرع وقت مورد رسیدگی قرار داد.
کواکبیان خطاب به وزیر کشور تاکید کرد: در طی 3 ماه گذشته چه اتفاق ویژه ای رخ داده است استاندار جنابعالی 15 سال کار امنیتی کرده اما در صدور حکم توقف کار هیأت مدیره قبلی پدیده شاندیز تعلل کرده است از سوی دیگر مسئولان باید این مشکل را در سطح وزیران و مدیران به صورت ویژه حل کنند و اعتقاد دارم این مشکل را میتوان در کوتاه ترین زمان ممکن در مسیر اصلی خود قرار داد.
مشکل پدیده شاندیز حل نشود استیضاح وزیر کشور را به جریان میاندازیم
کواکبیان در بخش دوم سخنان خود در سوال از وزیر کشور گفت: ۲۰۰ تجمع و ۴۰۰ دیدار صورت گرفته اما چه نتیجهای داشته است؟ ۱۴ ماه از آخرین مصوبه قبلی معروف به 16 بند یعنی در شهریور ماه 94 و سه ماه از دیدار ۳۰ مرداد 95 یعنی مصوبه 6 بندی گذشته است، ولی سوال این است که چرا ما نمیتوانیم سهام را به فرابورس ببریم. مردم انتظار دارند مصوبات ششبندی و ۱۶ بندی حتما اجرا شود. او ادامه داد: آیا در دولت این توانمندی وجود ندارد که مسئله حل شود؟ باید مسئله حل شود؛ آن هم به شکل قانونمند. مسئله مشکلات فراوان پدیده است و اگر مشکلات نبود، نیاز به ستاد تدبیر هم وجود نداشت. چون این ستاد برای گرهگشایی است. پس چگونه وزارت اقتصاد و بورس در این ماجرا نمیتوانند، کاری بکنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مشکل پدیده در این دولت ایجاد نشده ولی براساس آمار در همین دولت مغازههایی در مشهد تابلو میزدند که سهام میپذیریم و بیش از ۵۰ درصد سهام در ابتدای این دولت فروخته شده است، یادآور شد: خرید سهام براساس تبلیغات صداوسیما بوده است. مقصر وزارت کشور نیست ولی وزیر کشور باید به استان میرفت و یک ماهه حل میکرد. شاید قوه قضاییه در این باره بیتقصیر نیست. چون اولین بار دادستان گفت: مردم پولهایشان را پس بگیرند. کواکبیان با بیان اینکه شرکتهایی مانند میزان، ثامن، پردیسبان و... نیز همانند مشکلات پدیده را دارند، عنوان کرد: اگر ماجرا را حل نکنیم، مابقی مشکلات هم حل نخواهد شد. مردم دل بستهاند تا مشکل حل شود. اگر کنسرسیومیکه از چند بانک دیگرقرار بود تشکیل شود، وارد کار شود و نظام بانکی ورود کند و ستاد تدبیر با هیات مدیره جدید وارد شود، چاره اندیشی صورت گیرد، مسئله قابل حل است.
او در پایان تاکید کرد: وقتی ما عبدالمالک ریگی را از آسمان به زمین میکشانیم موشکهای بالستیک میفرستیم پس چگونه این مسائل قابل حل نیست؟ سیستم اطلاعاتی و موشکی و نظامیداریم ولی این مسئله کارآمدی نظام را زیر سوال میبرد. وزیر کشور به جای پاسخ به من باید به وجدان خود پاسخ دهد که چرا پس از ۱۴ ماه این مسئله حل نشده است. نماینده مردم تهران در ادامه تصریح کرد: عدم حل مشکل پدیده شاندیز میتواند کارآمدی نظام را زیر سوال ببرد که ضرورت دارد به این موضوع رسیدگی کند چرا که اگر این موضوع از جانب وزارت کشور حل نشود بنده به شخصه استیضاح وزیر را به جریان میاندازم.
ارزش سهام شاندیز 75/2 درصد افزایش یافته است
وزیرکشور با اشاره به اقدامات دولت یازدهم برای رسیدگی به موضوع سهامداران پدیده شاندیز گفت: ارزش سهام سهامداران شرکت پدیده شاندیز با افزایش 75/2 درصد روبرو شده است.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در پاسخ به سوال نمایندگان سوالکننده، گفت: وزارت کشور در خصوص رسیدگی به وضعیت سهامداران پدیده شاندیز به عنوان مسئول امنیت داخلی ورود کرده و اصل این مسئله به وزارت کشور ارتباط ندارد. وزیرکشور ادامه داد: از سال 88 مجموعه تفریحی پدیده شاندیز توسط بخش خصوصی به صورت شرکت سهامی خاص شروع به کار کرد اما از ابتدا قانون و مقررات را رعایت نکرد. رحمانی فضلی افزود: پدیده شاندیز با خرید املاک روستاییان محدوده املاک خود را افزایش داد و در خصوص رعایت اخذ پروانههای ساختمانی مقررات را رعایت نکرد و همچنین در ساخت و سازهای خود آیین نامههای شهرداری را مورد توجه قرار نداده و خلاف قانون عمل کرده است. وی ادامه داد: ساخت و سازهایی در حاشیه رودخانهها در منطقه انجام شد که از نظر وزارت نیرو اشکال داشت. رحمانی فضلی با بیان اینکه واگذاری سهام پدیده شاندیز به دلیل اینکه یک شرکت سهامیخاص است، اشتباه بود، گفت: در خصوص پدیده شاندیز از سال 88 تا 92 اقدام قانونی انجام نشد و در این رابطه تنها عکسهای یادگاری گرفته شد که غیر قانونی است.
وی گفت: در خصوص فروش سهام شرکت پدیده شاندیز آگهیهایی از صدا وسیما و مراجع رسمیپخش شد و تبلیغات صورت گرفت و در این رابطه سهامداران مظلوم هستند. رحمانی فضلی افزود: با توجه به اینکه شکایات زیادی در این رابطه حاصل شد قوه قضائیه در نظر داشت که کلیه ساخت و سازها قلع و قمع شود البته با توجه به اینکه 120 هزار خانواده با مشکل روبرو شدند هماهنگیهایی باید در این موضوع صورت گیرد و تمامیدستگاههای اجرایی مذکور حول وزارت کشور موضوع را پیگیری کردند. وی ادامه داد: وزارت کشور کلیه تخلفات در خصوص پدیده شاندیز را احصا کرد و برای رعایت منافع مردم موضوع از طریق شورای عالی امنیت ملی پیگیری شد. رحمانی فضلی با اشاره به اقدامات دولت یازدهم در رسیدگی به موضوع شرکت پدیده شاندیز ادامه داد: در خصوص پدیده شاندیز مقرر شد کارگروهی در استان خراسان رضوی به ریاست استاندار تشکیل شود تا کارها پیگیری شود به این صورت مقداری آرامش برای مردم حاصل شد. وی افزود: براساس اقدامات انجام شده و هماهنگیهای قوه قضائیه به میزان 75/2 درصد ارزش سهام سهامداران شرکت پدیده افزایش یافته است و به رقم 75/3 رسید. رحمانی فضلی یادآور شد: تذکری به شرکت مذکور داده شد تا تخلفات را حل و فصل کند اما متأسفانه اقدامیصورت نگرفت، با توجه به موضوعات مطرح و تداوم تجمعات باید یادآور شوم که تاکنون بیشاز 200 مورد تجمع در خراسان داشتیم که هر کدام با مدارا، مدیریت شدند و خوشبختانه اتفاقی نیز رخ نداده است، همچنین نمایندگان تجمعکنندگان دهها جلسه با استاندار خراسان داشتند.
وی ادامه داد: با توجه به ادامه روند کار و عدم هماهنگی هیأت مدیره و مدیرعامل این شرکت قوه قضاییه در تصمیمیاعضای هیأت مدیره و مدیرعامل را عزل و وکالت تامالاختیار و قابل تفویض برای مدیریت شرکت را اخذ کرد. با توجه به این در حال حاضر هیأت مدیره جدید تشکیل شده و کارها در مسیر قانونی و حل مسئله پیگیری می شود. وزیر کشور با بیان اینکه قوه قضاییه پس از بررسیهای خود 70 میلیارد تومان از دارایی و منابع شرکت که در جاهای مختلف بود را احصا و به این شرکت مجدداً تزریق کرد، گفت: تاکنون 3 گام اساسی برای حل مشکل برداشته شده که نخست مصوبه 16 گانه شورای امنیت و ابلاغ آن است، همچنین تصویب برنامههای مشتمل بر 7 گام اجرایی در چارچوب قانون تجارت، 6 بند اجرایی برای پیگیری مسائل در محل به سرپرستی استاندار.
رحمانی فضلی در پاسخ به اظهارات مصطفی کواکبیان به عنوان نماینده سوالکننده گفت: موضوع به راحتی که شمامطرح میکنید نیست، نمایندگان مجلس دوره نهم و همچنین نمایندگان مجلس دهم استان خراسان بیشاز دهها جلسه برای حل مسئله برگزار کردهاند. در واقع زمینی تملک و سهامیبه صورت غیرقانونی به فروش رفته است که حل هر کدام از مسائل به قانون و دستگاهی خاص بازمیگردد لذا نباید موضوع به گونهای مطرح شود که تاکنون کاری انجام نشده است. وی ادامه داد: هیأت مدیره جدید نیز دهها جلسه با استاندار برگزار کرده، در واقع تملکها و تمدید پروانهها و... در خصوص این شرکت باید اصلاح شود بنابراین نمیتوان آن را به بورس ارائه کرد چرا که با این کار سهام مردم به یک دهم سقوط میکند در حالی که بورس نیز چنین شرکتی را پذیرا نخواهد بود. رحمانی فضلی یادآور شد: اشکالات قانونی در برخی از موارد این شرکت باید رفع شود تا پروانه آن صادر شود، در این صورت یک ملک قانونی سهامدار میشود که میتوان آن را به بورس هم ارائه کرد.
کارت زرد به رحمانی فضلی
نمایندگان مجلس از پاسخهای وزیر کشور در خصوص مشکلات پدیده شاندیز قانع نشدند. نمایندگان در جریان بررسی سوال مصطفی کواکبیان و آقایان حسین مقصودی و شهباز حسن پور بیگلری از وزیر کشور در خصوص مشکلات پدیده شاندیز با 114 رای موافق، 63 رای مخالف و 2 رای ممتنع از مجموع 203 نماینده حاضردر جلسه، سوال مطرح شده از سوی کواکبیان را وارد دانستند به این ترتیب مجلس از پاسخهای وزیر کشور قانع نشد و رحمانی فضلی در خصوص این پرسش از مجلس کارت زرد دریافت کرد. حسین مقصودی در توضیح سوال نمایندگان از وزیر کشور گفت: وزیر کشور باید پاسخ دهد که علت عدم پیگیری جدی به وضعیت سهامداران پدیده شاندیز چیست؟ وزیر کشور در یکی از جلسات کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در پاسخ به این سوال گفت پس از انتخاب و ثبت قانونی هیأت مدیره جدید و توانمند، به استناد مصوبات ستاد تدبیر و ساماندهی بازار غیر متشکل پولی و شرکتهای سرمایه گذاری استان و در راستای اجرایی نمودن مصوبات «شاک» اقدامات ذیل صورت گرفته است: برگزاری 20 جلسه توسط هیأت مدیره و تصمیم گیری در خصوص ساختار هیأت مدیره و انتخاب مدیرعامل توانمند از میان گزینههای پیشنهادی بررسی وضعیت داراییها، بدهیها و تعهدات مجموعه پدیده شاندیز توسط مدیرعامل جدید تدوین وکلیات برنامه پیشنهادی به منظور هدایت مجموعه به مسیر قانونی خود و پاسخ به مطالبات سهامداران، پیمانکاران، کارگران، کارمندان و دستگاههای مربوطه، مصاحبه با رسانههای جمعی و صدور بیانیه به منظور تنویر افکار عمومیو سهامداران از روند پیگیریها و تصویب و مشخص شدن قیمت سهام در جلسه مورخ 8/4/95 هیات مدیره با نمایندگان ستاد تدبیر و اضافه شدن 75/2 سهم دیگر به هر سهم با هدف رعایت حقوق سهامداران مذاکره با شرکتها و بانکهای کشور برای مشارکت در اجرای طرح توافق با سازمان بورس و اوراق بهادار برای تشکیل اتاق مبادلات سهام در محل شرکت با نظارت بورس تا شرایط خرید و فروش سهام شرکت فراهم شود لذا مسائل مربوط توسط ستاد تدبیر استان و هیأت مدیره در حال پیگیری جدی بوده و اطلاع رسانی لازم درباره اقدامات صورت گرفته انجام خواهد شد اما یکی از نمایندگان از پاسخهای وزیر در این جلسه قانع نشده و سوال برای بررسی به صحن علنی مجلس ارجاع شد.
گفتنی است در صحن علنی روز گذشته مجلس پس از صحبتهای وزیر کشور شهباز حسن پور و حسین مقصودی از پاسخهای وزیر قانع شدند اما مصطفی کواکبیان قانع نشد و سوال در صحن مجلس به رای گذاشته شد.
مقصر اصلی در پدیده شاندیز وزیرکشور نیست
نایب رئیس مجلس با انتقاد از صدور مجوز برای تاسیس شرکتهایی مانند پدیده شاندیز گفت: چرا دستگاههای نظارتی اجازه میدهند اینچنین مشکلاتی در کشور به وجود آید. علی مطهری پس از رأیگیری در صحن علنی مجلس در خصوص سوال نمایندگان از وزیر کشور درباره پدیده شاندیز و قانع نشدن نمایندگان از پاسخهای وزیر گفت: مقصر اصلی در این زمینه وزیر کشور نیست و این موضوع یک مشکل عمومیبوده که در کشور رخ داده است و مانند مسائل دیگری چون پردیسبان و میزان باید مورد رسیدگی قرار گیرد. نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامیافزود: چرا از همان ابتدا مجوز برای تشکیل چنین شرکتهایی صادر میشود و چرا مقابل تخلفات هیچ اقدامیصورت نمیگیرد. چرا دستگاههای ناظر اجازه میدهند که مشکلات اینچنینی در کشور به وجود آید. وی با اشاره به اینکه در حال حاضر خانوادههای بسیاری برای حل این موضوع به نمایندگان مراجعه میکنند تاکید کرد: چرا تا زمانی که موضوعی حالت امنیتی پیدا نکند به دنبال حل آن نیستیم. نایب رئیس مجلس شورای اسلامیافزود: طبق گفته آقای کواکبیان دولت اگر تا الان 300 جلسه هم برای رفع این مشکل برگزار کرده باشد اما تا زمانی که سهامداران هیچ پولی را دریافت نکنند هیچ مشکلی حل نشده و برگزاری این جلسات هیچ فایده ای ندارد بنابراین وزیر کشور باید مدت زمان مشخصی را برای حل این مشکل اعلام کند و حداقل مصوبات شهریور سال گذشته و مرداد سال جاری را برای پدیده شاندیز اجرا کنند. گفتنی است در پایان صحبتهای نایب رئیس مجلس وزیر کشور گفت: اجرای مصوبات از سوی دولت پیگیری میشود.