در ابتداي برنامه دکتر مصطفي کواکبيان در پاسخ به اين سوال که موافق آنچه در سوئيس اتفاق افتاده هستيد يا خير؟ گفت: موضع بنده کاملا مشخص است و بنده دلواپس نبودم و نيستم، زماني هم که بيانيه مشترک لوزان خوانده شد در همان روزها از طرف حزب مردمسالاري تبريک گفتيم و تحسين کرديم.
دبير کل حزب مردمسالاري با اشاره به نکات ابهامآلود بيانيه لوزان گفت: اين نکات ابهام آلود بايد شفاف شود. به هر حال تا همان جاي کار هم خيلي زحمت کشيدند وبه سربازان نبرد ديپلماسي خدا قوت گفتيم ولي مفهوم آن اين نبود که کار تمام است بلکه نيازمند کار، تلاش و جديت بيشتر است. اين فعال اصلاحطلب با اشاره به سخنرانيهاي خود در دانشگاههاي مختلف بيان کرد:در دانشگاههايي که رفتم تقريبا نکات ابهامآلود را بيشتر توضيح دادم که بايد انشاءالله در متن نهايي که اين روزها نگاشته ميشود اين موارد برطرف شود. عضو کميسيون امنيت ملي مجلس هشتم در پاسخ به اين سوال که شما با نقد کردن بيانيه سوئيس موافق هستيد؟ گفت: نقد کردن اشکالي ندارد و لازم است من اينجا از مقام معظم رهبري تشکر کنم که فرمودند حتي با منتقدين بحث کنيم برخلاف آن دوراني که در کميسيون امنيت ملي در مجلس هشتم به ما ميگفتند بحثهاي هستهاي جزو خطوط قرمز هستند و خيلي نبايد با آنها بحث کنيد.
الان بسيار فضاي خوبي است که اين مباحث حتي به دانشگاهها کشيده شده و نقد هم ميشود و به نفع کشور است. در ادامه برنامه مجري برنامه اين سوال را از دکتر کواکبيان پرسيد که خيليها ممکن است بگويند نقد کردن خوب است اما پاي عمل که ميرسد نسبت به منتقدين موضع ميگيرند و از واژههايي مثل دلواپسان و تندروها و از اين قبيل استفاده ميکنند. به نظر شما معيار و ميزان به عنوان موافق بيانيه براي نقد چيست؟دبيرکل حزب مردمسالاري در پاسخ گفت: اعتقاد دارم نحوه ادبياتي که برخي منتقدين بکار ميگيرند گوياي اين است که چقدر دلسوزانه و به نفع کشور و مصلحت نظام است ويا چقدر جناحي و خطي و سياسي است. وقتي برخي از اين عزيزان ميگويند عزت ما را فروختند، عظمت اين کشور از بين رفت، وطنفروشي شد، خيانت شد، اين ادبيات، ادبيات خيلي سخيفي است که متاسفانه بکار ميگيرند. استاد علوم سياسي دانشگاه علامهطباطبايي با بيان اينکه چند نکته را مطرح ميکنم که حتي کساني که درس سياست نخوانده باشند به خوبي متوجه خواهند شد که نبايد از اين جور ادبيات استفاده کنندگفت:وقتي مقام معظم رهبري ميفرمايند ما به اين تيم مذاکرهکننده هستهاي اعتماد داريم و هيچ ترديدي براي ما حاصل نشده است و وقتي ميفرمايند ما قطعا به دنبال بمب هستهاي نيستيم و به دنبال انرژي صلحآميز هستيم و در جايي ديگر در جمع فرماندهان سپاه ميگويند ما نرمش قهرمانانه داريم اگر اين فرمايشات را کنار هم قرار دهيم و در نظرسنجيهاي مردم مطالبات مردم را ملاک قرار دهيم بالاي ۷۵ درصد موافق اين توافق هستند و آن را به نفع کشور و حقوق هستهاي ميدانند، با احتساب اين نکات من فکر ميکنم ديگر جاي دلواپسي نميماند.
دبير کل حزب مردمسالاري در ادامه خاطرنشان کرد:در بيانيه مشترک حتي راه بازگشت پذيري براي ما گذاشتهاند يعني گفته شده اگر ديده شود طرف مقابل نقض تعهد ميکند آن وقت ميتوانيم بگوييم نقطه سر خط و برگرديم، پس در نتيجه نگراني وجود ندارد.
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس هشتم با بيان اينکه منتقدين بايد بيانيه و راهحل ارائه دهند گفت: من معتقدم با توجه به شعار امسال که همدلي و هم زباني است بايد دست به دست هم دهيم و مسائل هستهاي کشور نبايد دوقطبي شود و معتقدم درباره مسائل هستهاي و خارجي کشورمان بايد يک اجماع داخلي و اتحاد داشته باشيم اگر ايرادي هم داشته باشد با همدلي آن را حلوفصل کنيم.
آنهايي که ميگويند کلا نبايد مذاکره شود حتما موافق دوره ۸ ساله دولت قبل هستند که ۶ قطعنامه در شوراي امنيت عليه ايران صادر شد اما عدهاي هستند که ميگويند نميخواهند روند گذشته ادامه پيدا کند و ادبياتي مثل «اين قطعنامهها کاغذ پارهاي بيش نيست» وجود نداشته باشد. رئيس فراکسيون دانشگاهيان مجلس هشتم در ادامه گفت:اولين بار است که در بيانيه مشترک حق غنيسازي ۶/۳ درصداورانيوم در خاک کشور را ۶ کشور قدرتمند دنيا به رسميت ميشناسند.
همچنين دبير کل حزب مردمسالاري در پاسخ به اين سوال بذرپاش که «چرا ۵ درصد توافق ژنو در بيانيه لوزان به ۶/۳ درصد رسيده» گفت: اين بحثها فني است و مهم اين است که سانتريفيوژهاي ما ميچرخد. ما توافق کرديم سانتريفيوژهاي نسل هشتم را که هر کدامشان «۲۲سو» دارد در تحقيق و توسعه بسازيم که اين يعني ۱۰۰۰عدد IR۸ بدست بياوريم و ۱۹۰۰۰۰ سويي که مدنظر رهبرانقلاب است را به دست آورديم.
کواکبيان با اشاره به اينکه ممکن است در پنهان گفته باشند اما بصورت رسمي براي اولين بار در بيانيه لوزان حق غنيسازي ايران به رسميت شناخته شد گفت: ما عضو ان.پي.تي هستيم و غنيسازي حق مسلم ما است اما ما در توافق ژنو هم به اين شفافيت نرسيده بوديم و در آن توافق هم دو پهلو صحبت شده بود ولي اينجا به صراحت اين حق را به رسميت شناختند و اين دستاورد مهم و بزرگي است.
دبير کل حزب مردمسالاري درباره علل انتشار فکت شيتهاي مختلف خاطر نشان کرد: فکتشيت منتشر شده توسط غرب براي مصرف داخلي، لابي صهيونيستي و باجخواهي اعراب بود زيرا بايد حرفهايي ميزدند که اقناعي براي آنها باشد اما آنچه در متن بيانيه آمده مبنا است. ضمن اين که آقاي روحاني در شيراز گفتند فکتشيت ايراني قبل از تمام اينها منتشر شده که حتي در اينستاگرام آقاي تختروانچي هم من آن را ديدم که خيلي با متن بيانيه مشترک متفاوت نيست.
اما اين که اصرار کنيم فکشيت ايراني را بايد منتشر کنند باز هم نوعي بياعتمادي به تيم هستهاي است و زماني که ما ميگوييم به تيم مذاکره کننده اطمينان داريم قرار است از حقوق هستهاي ايران دفاع کنند و بايد به آنها اعتماد کنيم.
در ادامه برنامه دکتر کواکبيان اظهار داشت: ظاهرا آقاي بذرپاش از روي فکت شيت آمريکاييها ميگويند که تحريمها مرحلهاي حذف ميشود در حاليکه ما بايد به تيم هستهاي خودمان اعتماد کنيم وقتي ميگويند بعد از اجرايي شدن برنامه جامع اقدام مشترک تمامي قطعنامههاي شوراي امنيت درباره مسائل هستهاي لغو خواهد شد. استاد علوم سياسي دانشگاه علامه طباطبايي در ادامه گفت: آنچه در بيانيه مطرح شده آن است که پس از اجرايي شدن برنامه جامع تمامي قطعنامههاي تحريمي شوراي امنيت لغو خواهد شد در مورد اروپا و آمريکا در بخش مالي، بانکي، بيمه، سرمايهگذاري و حتي در بحث اشخاص. کواکبيان در ادامه گفت:مقام معظم رهبري فرمودند ما اقدامات غيرمتعارف را نميپذيريم بحث راستي آزمايي آمده که آژانس بايد اين کار را بکند و اگر قرار باشد به سيستم دفاعي و نظامي و غيره بخواهند دخالت کنند قطعا ما نخواهيم پذيرفت و در آن متن نهايي حتما بايد شفاف باشد. دبير کل حزب مردمسالاري در پايان گفت: مقام معظم رهبري و حتي فرماندهان سپاه از تيم مذاکره کننده حمايت ميکنند و توصيه ميکنم ديگران هم بپيوندند تا انشاءالله توافق خوب صورت گيرد.
بذرپاش در ادامه و در پاسخ به اين سوال که عده اي معتقد هستند شما به خاطر مسائل سياسي در هر صورت منتقد توافق هستيد، اظهار داشت: بيانيه لوزان را کسي خيلي قابل دفاع نمي داند. اينکه مسير توافق بايد مسير خوبي باشد و به يک توافق خوب برسد نظر درستي است.
وي با اشاره به اينکه توافق خوب هم ويژگيهايي دارد گفت: توافق نهايي بايد همه حقوق هستهاي ما را به رسميت بشناسد؛ هر چند يک سري محدوديتها را بايد بپذيريم، منتهي هم حقوق هستهاي که حاصل مجاهدت چندين ساله ملت و خون شهدا است حفظ شود.