به گزارش خانه ملت، شامگاه دوشنبه 25 بهمن ماه جلسه فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي مجلس شوراي اسلامي با محمدجواد ظريف در وزارت امور خارجه برگزار شد.
در ابتداي اين جلسه مصطفي کواکبيان ضمن خير مقدم به اعضاي فراکسيون و گراميداشت ايام دهه فجر گفت: خوشبختانه جمهوري اسلامي تا حد زيادي توانسته به هدفهاي خود دست پيدا کند و حضور گسترده مردم در سي و هشتمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي نشانگر بالندگي ملت و دولت ايران است.
رئيس فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي مجلس گفت: ايران در شرايط ويژهاي قرار دارد و ما خوشحاليم که فرصت تبادل نظر با وزير امور خارجه کشورمان را به دست آوردهايم تا نظرات نمايندگان را در شرايطي که نيازمند همفکري هستيم در اختيار دستگاه ديپلماسي قرار دهيم.
وي گفت: بحثي که در خصوص ديپلماسي وجود دارد خوشبختانه در بخش عملياتي اجراي اهداف ديپلماسي در وزارت امور خارجه پيگيري ميشود ولي ديپلماسي عمومي مربوط به ساير نهادها و افراد کشور هم ميباشد.
عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفت: قطعاً مجلس شوراي اسلامي از جايگاه رفيعي در عرصه ديپلماسي عمومي برخوردار است و همه عزيزان ما مي دانند که مباحث غيررسمي از طريق نمايندگان ملت در شرايط مطلوبتري اتخاذ ميشود.
وي تأکيد کرد: مجلس شوراي اسلامي ميتواند ابزار قدرتمند ديپلماسي کشور باشد. ظرفيتهاي گروههاي دوستي پارلماني قابل تأمل است و بر همين اساس در اساسنامه فراکسيون ديپلماتيک و منافع ملي مورد توجه قرار گرفته است.
کواکبيان گفت: 9 نفر به عنوان اعضاي هيأت رئيسه فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي و 37 نفر به عنوان اعضاي شوراي مرکزي فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي انتخاب شدهاند که علاوه بر اعضاي هيات رئيسه 28 نفر نيز از روسا يا اعضاي گروههاي 28گانه دوستي پارلماني هستند.
وي با اشاره به نشست بينالمجالس ژنو گفت: هيأت پارلماني ايران در جريان اين نشست متوجه شد که از ظرفيت ديپلماسي پارلماني غفلت کرده است و بايد اين مهم بيشتر مورد توجه قرار گيرد.
نماينده مردم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهرو پرديس گفت: ظرفيت گروههاي دوستي پارلماني و بينالمجالس بايد به طور جدي مورد توجه وزارت امور خارجه ايران قرار گيرد.
وي تصريح کرد: 120 نفر از نمايندگان به عنوان اعضاي رسمي فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي مجلس هستند و ما اميدواريم فارغ از جناحبنديهاي سياسي متداول، تعداد بيشتري از نمايندگان ملت به عضويت اين فراکسيون بپيوندند.
کواکبيان گفت: اعتقاد داريم که ديپلماسي به عنوان يکي از ابزارهاي مهم بنيه دفاعي کشور در شرايط فعلي ميتواند ايفاي نقش کند. افکار و رهنمودهاي مقام معظم رهبري قطعا بدون توجه به دستگاه ديپلماسي پيش نخواهد رفت.
رئيس فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي مجلس گفت: توجه جديتر به بودجه وزارت امور خارجه از دغدغههاي مشترک نمايندگان ملت و دستگاه ديپلماسي بوده است.
وي در ادامه افزود: در جريان سفري که به الجزاير داشتيم از نزديک مشکلات و دغدغههاي سفارتخانههاي ايران را لمس کرديم.
دغدغههاي اعضاي فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي
در ادامه نشست اعضاي فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي با وزير امور خارجه کشورمان نمايندگان ملت به موضوعاتي نظير بدعهدي آمريکا در اجراي برجام، غفلت در بيان نتايج و ثمرات مفيد تفاهم برجام، تأکيد بر لزوم گسترش ديپلماسي تجاري و تأثير آن بر روابط سياسي ايران، تأکيد بر ديپلماسي عمومي جمهوري اسلامي و تأکيد بر ايفاي نقش مشورتي نمايندگان ملت در سياست خارجي اشاره کردند.
برخي از نمايندگان گفتند که در تقابل با ترامپ نبايد لزوماً از ادبيات رئيس جمهوري آمريکا استفاده شود بلکه با رويکردي متفاوت ميتوان منافع ملي ايران را محقق کرد.
نمايندگان مجلس بيان کردند که ارتباط با کشورهاي همسايه به طور جديتر بايد در دستور کار قرار گيرد. آنها در عين حال بهرهگيري از تکنولوژيهاي پيشرفته اروپايي را مورد تأکيد قرار دادند. شايان ذکر از 78 نماينده حاضر حدود 58 نفر صحبت کردند.
تأکيد بر انسجام سياست خارجي
محمدجواد ظريف در انتهاي نشست اعضاي فراکسيون ديپلماسي و منافع ملي گفت: نمايندگان ملت نکات مهمي را بيان کردند که قطعاً مورد توجه وزارت امور خارجه قرار خواهد گرفت.
وزير امور خارجه کشورمان گفت: استفاده از ظرفيت کميسيونها، فراکسيونها و گروههاي دوستي پارلماني مجلس شوراي اسلامي قطعاً مورد توجه وزارت امور خارجه قرار خواهد گرفت. وي در ادامه گفت: ما تلاش ميکنيم حداکثر بهرهوري را با همفکري نمايندگان ملت داشته باشيم.
ظريف تأکيد کرد: وزارت امور خارجه با توجه به اعتماد متقابل نمايندگان مجلس و وزارت امور خارجه خواهان هماهنگي جديتر در عرصه ديپلماسي است.
وزير امور خارجه کشورمان تصريح کرد: منافع ملي در سايه انسجام سياست خارجي محقق ميشود و ما بايد با اتفاق نظر در عرصه ديپلماسي حرکت کنيم.
وي گفت: در عرصه سياست خارجي ساز و کارهايي توسط شوراي عالي امنيت ملي تدوين شده است و ما براساس آن حرکت ميکنيم.
ظريف گفت: مشکلاتي براي هموطنانمان در خارج به ويژه با حکم ترامپ ايجاد شده بود اما وزارت امور خارجه بر اساس اصليترين وظيفه خود از حقوق شهروندان ايراني دفاع کرده است.
وي در ادامه افزود: متأسفانه در برخي موارد ابزارهاي اجرايي وزارت امور خارجه کم است و ما ايرانيان خارج از کشور را به عنوان سرمايههاي ملي قلمداد کرده و از حقوق آنها در داخل و خارج کشور حفاظت ميکنيم.