همایش مطالبات اصلاحات از دولت اعتدال، به میزبانی حزب مردمسالاری و در محل هتل المپیک تهران برگزار شد. این همایش فرصت مناسبی برای طرح دیدگاههای کارشناسان و فعالان سیاسی در حوزههای سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در راستای مطالبات اصلاحطلبان از دولت دوازدهم بود.
در همایش «مطالبات اصلاحات از دولت اعتدال» فعالان و کارشناسان سیاسی در حوزههای گوناگون به طرح مباحث مربوطه پرداختند.
حسین قیومی:
ابزار اصلاح در همه زمینهها حزب است
در ابتدای همایش حجتالاسلام حسین قیومیعضو دفتر سیاسی حزب مردمسالاری به بیان سخنانی در اهمیت تحزب و ساز و کار حزبی در جامعه مدنی و پویای سیاسی پرداخت.
وی در بخشی دیگر از صحبتهایش با اشاره به لیستهای موجود در انتخابات شورای شهر تهران گفت: در مورد اعتراضات به لیست بستن، بنده خدایی گفته که باید یک شورای ٨٠٠ نفره باید داشته باشیم تا کسی ناراحت نشود، نخیر اینگونه نیست بلکه اگر واقعا قائل به اصلاح هستید امروز ابزار اصلاح در همه زمینهها حزب است.
عضو دفتر سیاسی حزب مردمسالاری با تاکید بر اینکه دیگر اصل کدخدامنشی گذشته است، گفت: اگر به جای حمایت مالی حزب توسط کاندیدا، تامینکننده آن اصحاب ثروتمند باشند چه میشود؟ اگر کاندیداها قرض هم بکنند آیا با وام داری میتوان خدمت کرد؟
وی با بیان اینکه مکانیزمها باید شفاف باشد، تصریح کرد: تخصصهای گوناگون در احزاب باید با برنامه و مورد اجرا قرار گیرد و احزاب پاسخگو باشند نه اینکه احزاب خلق الساعه و لوییجرگهها قدرت را بربایند.
قیومیبا بیان اینکه با تقویت احزاب میتوان امید رسیدن به قله را داشت، خاطرنشان کرد: عقبگردها بخاطر فرد سالاری و دوری از روشهای حزبی است. اگر به تقویت احزاب نپردازیم آش همین است و کاسه همین.
قیومیدر پایان اظهار کرد: به اعتقاد من برای تحقق مردمسالاری دینی اهمیت دادن به احزاب و تشکلهای سیاسی لازم است و اگر توجه نشود هر دسته و گروهی دیگری را مقصر خواهد شمرد.
محمدرضا تابش:
دولت باید شعارهای خود را در عرصه عمل اجرا کند
بعد از پایان صحبتهای حجتالاسلام قیومی، محمدرضا تابش عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده اصلاحطلب مجلس برای بررسی مطالبات اقتصادی از دولت اعتدال، برای حاضرین در این همایش سخنرانی کرد. تابش در ابتدای سخنانش ابراز خوشحالی کرد که در جمع کسانی حضور یافته که سالیان سال است چراغ اصلاحطلبی را فروزان نگه داشتهاند. وی همچنین با ستایش از عملکرد حزب مردمسالاری در سالهای اخیر اظهار کرد:«به جای این که تشریح کنم دولت در چه شرایطی با بدهی بالغ بر 650 هزار میلیارد تومان زمام امور را به دست گرفت، یا قیمت نفتی که نصف شد، تحریمهای فلج کننده که امان کشور، اقتصاد و مردم را بریده بود و اگر برجام اتفاق نمیافتاد تقریبا نفت در برابر غذا میشدیم و صادرات نفتمان به 200 هزار بشکه میرسید، تورم از 40 درصد گذشته بود و رشد اقتصادی منهای 6 درصد قرار داشت و موارد دیگر، دولت توانست کاری کند کارستان. حالا میگویند رکود تورمیوجود دارد. مگر دولت منابعی در اختیار داشت که رشد اقتصادی را با آن بالا ببرد؟ مگر میتوانست نفت بیشتری تولید و صادر کند؟ سایه تحریم بالای سرمان بود و هنوز هم بعد از برجام سیستم بانکی به حداکثر توان خود نرسیده است.» وی افزود: «علیرغم کارهای بزرگی که در حوزههای گوناگون از جمله اقتصادی انجام شده است باید در دولت بعد کارهای بیشتر و بهتری صورت بگیرد. ما وامدار تمام مردمیهستیم که فقط برای ادای وظیفه و ارتقای منافع ملی در صفوف رأی ایستادند. مردم در انتخابات گفتند چه میخواهند و چه نمیخواهند؛ از چه میترسند و چه چیز را میپسندند. آن شعارها را دولت باید در عرصه عمل اجرایی کند».
تابش دوم خرداد را اولین جنبش مدنی اعتراضی دوران پساانقلاب دانست و در تحلیل خود ثمره بستن راهها و محقق نشدن مطالبات در دوم خرداد را یک انتخابات اعتراضی در خرداد 84 و روی کار آمدن احمدی نژاد دانست و بر همین مبنا برای بهبود اصلاح امور کشور تحقق شعارهای داده شده و مطالبات مردم در اردیبهشت 96 را ضروری دانست.
تابش علت برخی معضلات کشور را نخست در تلقی حاکمیت دوگانه در کشور دانست و اظهار کرد:«هنوز برای مثال در شهری کنسرتی از سوی ارشاد که متولی این امر است مجوز میگیرد اما امام جمعه جلوی آن را میگیرد. حالا شما هرقدر میخواهید در حوزه فرهنگی بحث کنید و آسیب شناسی کنید اما این مساله ریشه در تلقی حاکمیت دوگانه دارد و با بحثهای دیگر راه به جایی نمیبریم.» وی اصلاح ساختارهای فرسوده کشور به طور خاص در سه قوه که عمدتا از زمان مشروطه تحولی در آن روی نداده را از دیگر آسیبهای بروز برخی مشکلات کشور دانست.
علی خرم:
دولت دوازدهم حصار منطقهای را بشکند
در ادامه علی خرم کارشناس برجسته امور دیپلماسی، در این حوزه به ارائه دیدگاههای خود در خصوص مشی دولت دوازدهم پرداخت. خرم حل مساله تحریم سیاسی، اقتصادی و برداشته شدن تحریمهای سازمان ملل و ایجاد ارتباطات تازه با دنیا را مهم ترین چالش دولت یازدهم در حوزه دیپلماسی دانست و عملکرد دولت در این زمینه را موفقیتآمیز دانست. وی بر هیمن مبنا تصریح کرد:«دولت دوازدهم با بهره گیری از توافق هستهای باید تحکیم این توافق و تقویت روابط سیاست خارجی را در مسیری رو به رشد تقویت کند. به طوری که جمهوری اسلامیایران از یک سو بتواند معضلات منطقهای و جهانی خودش را حل کند و از طرف دیگر بتواند اقتصاد، صنعت، بانکداری و روابط بینالملل خود را احیا و به سطح کشورهای پیشرفته برساند.» خرم در ادامه به تغییرات روی داده در سیاستهای آمریکا و اروپا و جابه جایی قدرت میان اوباما و ترامپ اشاره کرد و به تحلیل مسایل جهانی پرداخت.
سفیر سابق ایران در بخش دیگری از صحبتهایش به دولت جدید آمریکا اشاره کرد و افزود: در دولت یازدهم آمریکاییها تشویق به توافق میکردند و به ایران نگاه مثبت داشتند، اما الان با پدیدهای مثل ترامپ مواجه هستیم که مخالف ایران است. رقبای منطقهای ایران در دولت یازدهم توسط افساری که آمریکا گردن آنها انداخته بود به ایران کاری نداشتند و ایران نقش منطقهای خود را ایفا میکرد اما الان این ابزار از بین رفته و اینها تبدیل به دشمن شدند و به مدد ترامپ عرصه را بر ایران تنگ کردند. از طرف دیگر مخالفان ایران جمع شدند و به ترامپ نامه نوشتند اعلام آمادگی کردند تا ایران را سرنگون کنند. عربستان هم در این مسیر آستین بالا زد.
خرم با بیان اینکه آمریکا از سیاست عربستان حمایت میکند، گفت: عربستان متهم حادثه ۱۱ سپتامبر است دولت اوباما قانونی تصویب کرد تا از عربستان غرامت بگیرد و گلوی عربستان را میفشرد اما با عوض شدن پادشاهی عربستان، این کشور با مانوری تبدیل به شاکی شد و امروز با ترامپ رقص شمشیر میکند.
او با اشاره به اینکه دولت دوازدهم با صحنه پیچیدهای روبرو است و امیدوارم همه خطیر بودن شرایط را درک کنیم که آکنده از خصومت علیه ایران است، گفت: وظیفه دولت است که با سیاست خود خصومتها را بردارد در این راه حمایت رهبری نیاز است تا همدلی بوجود آید. باید از همه ابزار دیپلماتیک و غیرنظامیاستفاده کنیم تا مشکلات را حل کنیم.
این دیپلمات سابق کشورمان تاکید کرد: جهان از سیاست ترامپ راضی نیست و با آن مخالف است. امروزه جهان در مقابل سیاست محیطزیست ترامپ ایستاده است. شاید بیش از بیست سال طول کشید که جهان کنوانسیون پاریس را بوجود آورد تا برای نجات زمین تلاش کنند و ترامپ ورق را برگرداند امروز اروپا از آمریکا جدا شده و روسیه و چین هم همینطور. در این اوضاع ابزار زیادی وجود دارد تا حصار دور خود را بشکنیم.
او ادامه داد: آلمان و فرانسه مستعد همکاری هستند در جهانی که درگیر حملات تروریستی است و این حملات به نام مسلمانان تمام میشود مبارزه ایران با تروریسم را ارج مینهند. شورای همکاری خلیج فارس دو شقه شده و باید یارگیری درست شود. حمایت علنی ایران از قطر تاثیر منفی دارد اما میشود به این کشور نزدیک شد. عربستان به خاطر جنایت جنگی حمایت از تروریسم زیر سوال است در حال حاضر عربستان از اقدامات تروریستی اروپا حمایت میکند و قصد سرنگون کردن حکومت قطر را دارد.
خرم با اشاره به سوابق اختلافات بحرین و عربستان با قطر گفت: قطر حامیاخوانالمسلمین است اما عربستان ضداخوانیهاست. در مصر وقتی مرسی رییسجمهور بود قطر از مرسی حمایت میکرد ولی عربستان از کودتا حمایت کرد. قطر حامیحماس و گروههای اخوانی است اما عربستان ضد آن گروههاست.
او افزود: فرصت دیگر نزدیکی ایران به ترکیه است چون ترکیه از حامیان و دوستان قطر است. ترکیه نمیتواند نسبت به شرایط کنونی و تحولات اخیر بیتفاوت باشد و همین مساله موجب میشود تا فرصت جدیدی برای همکاری با ایران مهیا شود.
این دیپلمات سابق کشورمان تاکید کرد: از طریق گفتوگو و دیپلماسی و یارگیری میتوان بر مشکلات موجود فائق شد. این روشها در قالب سیاست تعامل سازنده ممکن است که در سند ۱۴۰۴ هم آمده است و مورد حمایت رهبری و همگان است و کسی نمیتواند بر آن ایرادی وارد کند و از قضا سیاست تعامل سازنده مورد حمایت جهانی است.
خرم با بیان اینکه در ۴ سال آینده هیچ تلاشی جز دیپلماسی درخصوص مسائل منطقهای قابل قبول نیست، اظهار داشت: دولت دوازدهم باید حصار را بشکند. نباید یک درگیری ایجاد شود. این درگیری ممکن است با یک جرقه شعله جنگ را روشن کند و این خواست ترامپ و آمریکاست برای همین باید از درگیری دوری شود.
سهیلا جلودارزاده:
نهاد مربوط به رفع نابسامانی زنان تقویت شود
پس از این سخنان، سهیلا جلودار زاده عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در محل سخنرانی قرار گرفت و دیدگاههای اجتماعی ناظر بر آینده دولت را ترسیم کرد. این نماینده اصلاحطلب تهران، با تاکید بر اهمیت حفظ وضعیت موجود و پس از آن نگاه به اصلاح و پیشبرد امور خرد و کلان کشور، بیان کرد: ما از دولت میخواهیم با قدرت دادن به معاونت زنان این شرمندگی ۴۰ ساله را جبران کنیم.
سهیلا جلودارزاده در این همایش ادامه داد: آن چیزی که مهم است و همه کسانی که به اصلاحات فکر میکنند برایشان اهمیت دارد این است که وضع موجود حفظ شود و براساس وضع موجود برنامهریزی کنیم. در زمان احمدینژاد ما به انحلال سازمان مدیریت اعتراض داشتیم امروز این خلاء را داریم علیرغم تلاشهای انجام شده آن چیزی که درخور کشور است وجود ندارد و باید بوجود آید.
او افزود: ما با کمبود نیروی انسانی کارآمد روبرو هستیم اکثر وزارتخانهها با این مشکل مواجه هستند در دولت گذشته نیروها با رانت و رشوه استخدام شدند و نمیتوانند کاری کنند ما باید مدیر تربیت کنیم از اول انقلاب به تربیت نیرو پرداختیم باید نیروی کارآمد برای دولت تربیت شود و به وسیله مغزهایی که مهاجرت کردند این کمبود را جبران کرد. امروز ما رگولاتوری نداریم میبینیم قوانینی که تصویب شده اجرا نمیشود کسب مجوز در مالزی ۱۲ روز وقت میگذراند اگر ما به مساله اشتغال و تولید نپردازیم چگونه جلوی قاچاق و زنان خیابانی را بگیریم همه میدانیم بیکاری فساد میآورد و باید ریشهها را حل کرد.
جلودارزاده تاکید کرد: امروز اگر به مسائل کشور نگاه کنیم مخصوصا در مساله زنان مطالبه ما این است که حقیقت زن دیده شود و زنان در عرصه حاصر شوند آقایهاشمیمیگفتند مشکل ندارد زنان هر کاری میتوانند انجام دهند. ما از دولت میخواهیم با قدرت دادن به معاونت زنان این شرمندگی ۴۰ ساله را جبران کنیم. ما هر دوره باید ثابت کنیم زن هم انسان است در این دولت حداقل توقع ما است که نهاد مربوط به رفع نابسامانی زنان تقویت شود.
نماینده مردم تهران تاکید کرد: وقتی کارگر ما بعد از ۴۰سال حقوق قانونی که میگیرد ۴۰%حق او است اول ظلم است و پشت این ظلم کفری هم است. در قانون گذاری باید به حق کارگر توجه شود وقتی به کارخانهداران موفق نگاه میکنید متوجه میشویم به کارگران خود توجه میکنند. اگر با هم باشیم شاید بتوانیم اشتباهات ۱۵ سال گذشته را ترمیم کنیم.
مهدی مطهرنیا:
اعتدال در دیپلماسی خارجی مهمترین مطالبه ماست
پس از نماینده تهران، دیگر کارشناس مطرح امور بینالملل، مهدی مطهری نیا به ایراد سخنرانی پرداخت. مطهری نیا در سخنانی واضح و شفاف نخستین مطالبه از دولت اعتدال در عرصه دیپلماسی را «اعتدال» در روابط خارجی عنوان کرد و افزود:«شجاعت حد وسط بی باکی و زبونی، و مقتصد بودن حد وسط خساست و ولخرجی است؛ لذا از دولت در روابط خارجی خود نیز چنین نگاهی را انتظار داریم. البته با وجود محمد جواد ظریف دیپلمات برحسته بینالمللی این معنا تا حد زیادی حاصل آمد.» مطهرینیا در ادامه به تشریح شرایط منطقهای مرزهای ایران پرداخت و گفتمان سلام و صلح را برای دولت دوازدهم مناسب دانست. «گفتمانی که در درون سلام به یکدیگر و درود بر یکدیگر را ستون فقرات سیستم قرار داده و در بیرون پرچم دار صلح باشد».
احمد مازنی :
رئیسجمهور نباید یک گام از شعارهای خویش عقبنشینی کند
حجتالاسلام احمد مازنی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامیدیگر سخنران این مراسم با نگاهی به حوزه فرهنگ در خصوص عملکرد دولت یازدهم و فضای پیش روی دولت آینده به بیان نکاتی پرداخت. مازنی اعتدال را نه به مثابه یک گفتمان صرف بلکه به عنوان یک خط مشی عقلایی و عملی عنوان کرد و ائتلاف اصلاحطلبان و اعتدالگراها را گامیبلند و عقلانی عنوان کرد. مازنی در این راستا اعلام کرد: «به همین خاطر امروز شاید در خط مشی تفاوت زیادی میان دکتر روحانی و سید محمد خاتمیدیده نشود.» مازنی کلید حل معضلات را تعامل و گفت و گو عنوان کرد و با این حال از برخی بدعهدیها در جریان اصلاحطلب و حامیدولت در ماجراهای مجلس و شورای شهر گلایه کرد. حجت الاسلام مازنی بیتوجهی به زنان و اقوام را از معضلات بستر فرهنگی دانست و با یادآور شدن سخنان سهیلا جلودارزاده، بر لزوم اهتمام دولت در این راه تأکید کرد. وی افزود :«بنای دولت آقای روحانی این است که کار فرهنگی را به اهل فرهنگ بسپارند. ما متاسفانه میبینیم که نه تنها کار فرهنگ به دست سرهنگها سپرده میشود، بلکه اهالی فرهنگ مورد بیحرمتی قرار میگیرند. از طرفی گفتمان مقابل جریان اصلاحات به مبتذل ترین شکل از امام رضا علیهالسلام و هزینه کردن از نام ایشان شروع میکند و در نهایت به جریان مبتذل موسیقی زیرزمینی میرسد اما به آقای محمدرضا شجریان که افتخار فرهنگ و هنر ماست به عنوان یک سرطانی خطاب شده و بیاحترامی میشود. ما آقای سیدمحمد خاتمی را بیشاز آن که یک شخصیت سیاسی بدانیم، یک شخصیت فرهنگی فرهیخته میشناسیم. ایشان باید ممنوعالتصویر باشند اما بسیاری از کسانی که شایستگی حضور در فضای فرهنگی و سیاسی را ندارند تمام رسانه را در اختیار دارند.» وی در ادامه ابراز امیدواری کرد دولت به تمام عهد و پیمانهای خود وفا کرده و البته تأکید کرد که میداند تمام امور در اختیار دولت نیست. در همین راستا وی با بر شمردن ویژگیهای فرهنگی افراد در حصر و تأکید مردم شهرهای مختلف در همایشهای انتخاباتی دکتر روحانی مبنی بر رفع حصر، این اتفاق را از جمله عهود میان دولت و مردم دانست و از حسن روحانی خواست که حتی یک گام از شعارهای خود عقب نشینی نکند.
احمد حکیمیپور:
دولت روحانی مدیون جریان اصلاحات است
احمد حکیمیپور، عضو فعلی شورای شهر تهران نیز در سخنرانی خود جریان اصلاحطلبی را جریانی ریشه دار خواند و تجارب این جریان در فراز و فرودهای تاریخ خود را ارزشمند دانست. حکیمیپور در این همایش گفت: میخواهم در این مدت مطالبات خودمان از خودمان را بگویم اصلاحات جریان ریشهداری است ما یک جریانی هستیم که فراز و فرودهای زیادی را پشت سر گذاشتیم و تجاربی با هزینه زیاد بدست آوردیم.
او افزود: یک فرد اصلاحطلب ویژگیهایی دارد از جمله صداقت و شفافیت. اما فرصتطلبی، انحصارطلبی، برتریطلبی و روحیاتی که منجر به از بین بردن موفقیت ملی میشود اینها را تهدید میکند. دولت روحانی مدیون جریان اصلاحات است و آن را میداند و رویکرد پاسخگویی دارد و باید این را ادامه دهد.
حکیمیپور تاکید کرد: در بطن مردم فرهنگ مطالبهگری بوجود آمده مردم هر چیزی را به راحتی قبول نمیکنند هر وقت احساس موفقیت کردیم ممکن است ضعفها خود را نشان دهند و موفقیتها را از دست بدهیم من نگرانی خود را اعلام میکنم به خاطر بوجود آمدن برخی بداخلاقیها در جریان خودمان. خدا نعمت پیروزی را به ما داد و باید آن را قدر بدانیم. صبر و استمرار لازمه تداوم کار جمعی است و لازم است در کل جریان اصلاحات به آن توجه شود.
او خاطرنشان کرد: برای فریب هم کار نکنیم انتظار داریم جریان ما صادقانه و شفاف راجع به چگونگی بستن لیست شورای شهر تهران پاسخگو باشد آیا درست است بدون توجه به نظر فراکسیون اصلاحطلبان راجع به لیست مجلس تصمیم گرفته شود.
حکیمیپور تاکید کرد: این روحیات ممکن است ما را به سال ۸۴ برگرداند و اینطور نباشد که برای خفه کردن اعتراضات از خاتمیمایه بگذاریم و از ایشان همه جا هزینه نکنیم و نگوییم آنهایی که در لیست نبودند مشکل داشتند و فساد داشتند.
رضا انصاری:
با بخش خصوصی قدرتمند میتوانیم حوزه سیاست و فرهنگ را تحت تاثیر قرار دهیم
همچنین رضا انصاری نماینده داراب نیز در خصوص مسایل سیاسی و اجتماعی پیش روی دولت دوازدهم به صحبت پرداخت. نماینده داراب، تعامل عزتمندانه در روابط خارجی به خصوص با صاحبان صنعت و تکنولوژی را منجر به جذب سرمایه و رونق اقتصادی دانسته و در ادامه این روند را به ایجاد شغل و حمایت از تولید و رونق اقتصادی دانست. انصاری بر لزوم تقویت بخش خصوصی قدرتمند تأکید کرده و آن را تأثیرگذار بر حوزه سیاست و فرهنگ دانست.
این مراسم که با میزبانی حزب مردمسالاری برگزار شد پس از اذان مغرب به ضیافت افطار و همنشینی سخنرانان و مدعوین انجامید.
گزارش تصویری