کواکبیان در نشست تخصصی عدالت و آزادی در سیاستگذاریهای توسعه در ایران:
با تحقق توسعه متوازن و پایدار میتوان به عدالت و آزادی دست یافت
کمیته های انضباطی نباید مانع استفاده دانشجویان از فضای مجازی شوند/بهترین وضعیت شاخص های عدالت را در دولت اصلاحات داشتیم
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۰:۳۴
مراسم رونمایی از کتاب عدالت و آزادی اثر دکتر حافظ شورچی با حضور دکتر مصطفی کواکبیان و حجت الاسلام مازنی نمایندگان مردم شریف تهران در مجلس شورای اسلامی و همچنین دکتر حبیب الله فاضلی و دکتر منوچهر حیاتی از استادان دانشگاه در سالن مجموعه فرهنگی استاد شهریار برگزار شد. این مراسم از سوی موسسه ن والقلم، انتشارات اختر، موسسه اندیشه گستربینا و انجمن اتحاد اقوام ایرانی با برگزاری یک نشست تخصصی عدالت و آزادی در سیاستگذاری های توسعه در ایران برگزار شد.
مراسم رونمایی از کتاب عدالت و آزادی اثر دکتر حافظ شورچی با حضور دکتر مصطفی کواکبیان و حجت الاسلام مازنی نمایندگان مردم شریف تهران در مجلس شورای اسلامی و همچنین دکتر حبیب الله فاضلی و دکتر منوچهر حیاتی از استادان دانشگاه در سالن مجموعه فرهنگی استاد شهریار برگزار شد. این مراسم از سوی موسسه ن والقلم، انتشارات اختر، موسسه اندیشه گستربینا و انجمن اتحاد اقوام ایرانی با برگزاری یک نشست تخصصی عدالت و آزادی در سیاستگذاری های توسعه در ایران برگزار شد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، دکتر مصطفی کواکبیان در این نشست گفت: متاسفانه هر سه مقوله ی توسعه، آزادی و عدالت در چهل سال گذشته به نوعی دچار تخریب هایی شده اند. نیازی نیست از گزاره های غربی وام بگیریم، حتی با بررسی متون دینی خودمان نیز متوجه عقب ماندگی در این زمینه ها در وضعیت کنونی جامعه هستیم. در منابع اسلامی داریم که « و فی العدل سعه » به این معنی که توسعه در عدالت است و این مفاهیم در دین مبین اسلام مورد تاکید واقع شده است و با تحقق توسعه متوازن و پایدار می توان به عدالت و ازادی دست یافت.
وی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم گفت: (1) إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا (2) إِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًا وَإِمَّا كَفُورًا ؛ ما انسان را از نطفه مختلطى آفريديم و او را مى آزماييم بدين جهت او را شنوا و بينا قرار داديم (۲) ما راه را به او نشان داديم خواه شاكر باشد و پذيرا گردد يا ناسپاس گفت خداوند راه را به ما نشان می دهد اما در نهایت قدرت اختیار و آزادی عمل را نیز به انسان می دهد .
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با ذکر حدیثی از امیرالمومنین حضرت علی (ع) گفت: و لا تكن عبد غيرك و قد جعلك الله حرا و یا در جای دیگر آمده است و لا تكن عبد غيرك و قد خلقک الله حرا؛ ای انسان بنده کسی نباش چرا که خلقت تو اساسا بر آزادی استوار است. بنابراین انسانها در اصل خلقت، آزاد آفریده شده اند.
دبیرکل حزب مردم سالاری تصریح کرد: قبل از پیروزی انقلاب یکی از مهم ترین دغدغه های ما ظلم و بی عدالتی حکومت ستمشاهی بود. داستان برادر حضرت علی (ع) و عقیل را همه شنیده ایم که به خاطر درخواست اندکی سهم بیشتر از بیت المال حضرت علی (ع) ایشان را مورد توبیخ قرار داد؛این روزها کمتر چنین روایت هایی را می شنویم.
دکتر کواکبیان تصریح کرد: در آیه ۲۵ سوره مبارکه حدید خداوند تفکیک قوا از ۱۴۰۰ سال قبل مطرح نموده و برای پیشرفت و توسعه در این زمینه ها نیازی به مراجعه به منابع غربی نیست. لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ. "کتاب سمبل قوه مقننه است، میزان سمبل قوه قضائیه و الحدید فیه باس شدید نیز نماد قوه مجریه است."
وی تصریح کرد: خداوند می فرماید این کارهای مهم صورت گرفته تا مردم برای برپایی عدالت و “قسط قیام کنند.
رئیس فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر وضعیت کنونی جامعه نامناسب است، به این دلیل است که ما مردم مطالبه نمی کنیم. در این کتاب نیز اشاره شده که بهترین وضعیت از لحاظ شاخص های عدالت در دولت سید محمد خاتمی وجود داشته و این را بدون جهت گیری سیاسی عرض می کنم. وقت کم است و باید تلاش کنیم وضعیت را هرچه زودتر سامان دهیم.
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: کسانی فضای مجازی را تضعیف می کنند و مداوم علیه فضای مجازی سخن می گویند باید توجه داشته باشند مشکل فضای مجازی نیست، مشکل ویژه خواری و رانت خواری ها است و افرادی که با فضای مجازی مشکل دارند از شفافیت می ترسند.
دکتر کواکبیان با اشاره به مفاهیم عدالت و آزادی گفت: عدالت سیاسی را به معنای شایسته سالاری می دانیم ؛ اگر در بخش های مدیریتی و اجرایی، قانونگذاری یا قضایی افرادی منصوب شوند که شایستگی لازم را ندارند کمیت عدالت لنگ می زند.
وی افزود: توسعه پایدار باید همه جانبه باشد و به ابعاد مختلف رشد جامعه با عدالت نگاه شود. گاهی از ما می پرسند شما لیبرال دموکرات هستید یا سوسیال دموکرات؟ که پاسخ می دهم مسلمان هستیم، اما در مبانی اسلام سوسیال دموکرات قوی تر از لیبرال دموکرات مطرح است.
دکتر مصطفی کواکبیان با اشاره به نمایشگاه کتاب و گرانی کاغذ گفت: گویا حتما باید رهبری تذکر دهند تا برخی به فکر بیافتند، مدت ها است در خصوص مشکلات کاغذ و نشر تذکراتی را می دهیم اما توجهی نمی شود. وی افزود: تعدادی از کتابهای مجوزدار را نگذاشتند در نمایشگاه عرضه شود که چنین اقدامات سلیقه ای نباید صورت گیرد. کمااینکه گفته می شود پیش نویسی در وزارت علوم مطرح شده است که به خاطر استفاده دانشجویان از فضای مجازی، می خواهند آنان را به کمیته های انضباطی بکشانند که قطعا چنین کاری مخالف عدالت و آزادی است.
حجت الاسلام مازنی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: مفهوم عدالت و آزادی مفاهیمی فرا قومی و مشترک در میان همه انواع بشر است. همه افراد در هر نقطه جغرافیایی و در هر زمان به اهمیت، ارزش ، قداست و مطلوبیت عدالت و آزادی اتفاق نظر داشته و دارند.
وی افزود: تجربه های تاریخی که بشر در دوره های زمانی طی کرده، تا کنون منجر به تعریف واحدی از این مفاهیم، یعنی عدالت و آزادی نشده و تعریف افراد و اقوام از این مفاهیم مشترک تفاوت دارد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: با این وجود در تمام دوران ها حتی پادشاهان ستمگر نیز وعده عدالت و آزادی را داده اند. هیتلر نیز رویای آزادی و عدالت در آینده داشت و امروز نیز ترامپ ادعای آزادی و عدالت دارد؛ حتی ابوبکر البغدادی نیز با اعمال مخربش از عدالت و آزادی دم می زند.
وی گفت: بین آزادی و عدالت از دوجهت نسبت وجود دارد، یکی از جهت پیش زمینه و ... ، دیگری هدف و نتیجه. در نسبت بین آزادی و عدالت، آزادی باید عادلانه در میان جامعه تعریف و توزیع شود.
شایان ذکر است آقایان فاضلی و حیاتی نیز به تفصیل در خصوص کتاب از سودای عدالت تا رویای آزادی سخن گفتند.